DSF’s juniorlederkursus ændrer sig

 

Her er hvad du skal vide om den nye uddannelse der er på vej, samt fiskecampen i uge 42.

 
 
 
 
 
 

Hvorfor sker der ændringer?

Juniorlederkurset kort forklaret
Juniorlederkurset blev udbudt første gang i 1955 som et tilbud til medlemsforeningerne i Danmarks Sportsfiskerforbund og de juniorer, der på sigt skulle blive klubbernes næste juniorledere.

Siden da har kurset udviklet sig efter tidens trends og behov i både indhold, placering og senest navnet på kurset, men grundlæggende har formen været den samme:

Fra junioren er 13 år, kan denne sendes på kursus i efterårsferien og for hvert år lære flere kompetencer om det at være instruktør/juniorleder i den lokale forening eller som instruktør i DSF’s instruktørsammenslutning.

Deltageren skal deltage på kurset fire gange, svarende til Fiske 1, 2, 3 og 4, og hvor de tre første skal gennemføres før barnet er fyldt 18 år, for at have gennemført hele uddannelsen.

Manglende tilmeldinger og ændrede behov i foreningerne
Historisk set har Juniorlederkurset været et populært tilbud med langt over 100 deltagere på hvert kursus. Desværre er deltagerantallet faldet drastisk, og vi kunne på seneste kursus (2024) byde velkommen til kun omkring 40 kursister, hvor den overvejende del deltog første gang, og blot fem af deltagerne var der for tredje gang (Fiske 3).

I forbindelse med en stor undersøgelse, foretaget af Juniorudvalget, kunne vi også kortlægge den generelle holdning til kurset hos foreningerne samt hvilke behov de har. Meldingen var at Juniorlederkurset ikke længere dækker de behov de har i klubberne, at det er for dyrt og for langsigtet en investering, og at der er brug for her-og-nu løsninger, samt uddannelsestilbud målrettet frivillige i alle aldre.

 

Den nye uddannelse

De overordnede rammer for den nye uddannelse er defineret, og vi tager afsæt i at den skal give størst værdi til så mange som muligt. Og så bygger den også på de stærke erfaringer vi har gjort os gennem årene med det gamle Juniorlederkursus.

Vi ved, at alle foreninger har forskellige strukturer, forudsætninger og behov, og det ønsker vi at tilgodese således at den enkelte frivillige kan sammensætte sin egen uddannelse ud fra hvor personen er.

Grunduddannelsen
De tre blå felter er vores nye grunduddannelse. Disse kurser klæder den frivillige på til den rolle hun eller han står overfor.

Vi har inddelt rollerne i tre kategorier: Hjælpeinstruktør, Instruktør og Leder der hver især fokuserer på konkrete arbejdsopgaver den frivillige vil skulle varetage.

I nogle foreninger er der overlap mellem Instruktør og Leder, og det står derfor den enkelte frit for, at deltage på begge kurser, hvis man ønsker det.

Tillægskurser
Den lilla blok er vores tillægskurser. Disse kurser giver den frivillige adgang til kompetenceudvikling indenfor både fisketeknik, vandpleje, undervisning, markedsføring mv., og det er op til den enkelte at deltage på det der er relevant og interessant for hende eller ham.

Pris
Alle kompetencefremmende kurser for frivillige vi afholder frem til 2027 vil være gratis at deltage på, da disse er en del af udviklingsprojektet Fremtidens Lystfiskere.

Hvornår bliver de tilgængelige?
Vi arbejder lige nu hårdt på, at få kurserne klar, og vi forventer at afvikle de første allerede i efteråret 2025. Kurserne vil i udgangspunktet ikke foregå i efterårsferien, men vil ligge på andre tidspunkter.

 
 

Hjælpeinstruktør
Du lærer det basale om at være hjælper, at undervise og være “den store”.

13-18 år
Varighed: 8 timer

Instruktør
Pædagogiske værktøjer, undervisningsmetoder, programlægning mv. 

Over 18 år
Varighed: 8 timer

Leder
Drift, koordinering, udvikling, kommunikation, forældrekontakt, budgettering mv. 

Over 18 år
Varighed: 8 timer

Tillægskurser

Du kan deltage i en række tillægskurser der kan specialisere dig, dine kompetencer og din undervisning.
Det er ikke et krav, at du har deltaget på Grunduddannelsen.

Eksempler på tillægskurser: 
Børn/Unge med særlige behov, Grej produktion, Fisketeknik, Markedsføring, Foto/video, vandpleje mv.

 
 

Fiskecampen i efterårsferien: FAK Ugen

Vi tror på, at for at gøre børn og unge klar til et liv som frivillige, skal de lære så meget de kan om lystfiskeri, de skal have en masse fede oplevelser, få en masse nære fiske-venner og møde inspirerende frivillige undervejs.

Dette løser vi både igennem klubberne og på de sociale medier, men også på de camps vi afholder i løbet af år. Og den store camp i efterårsferien er ingen undtagelsen.

I efterårsferien vil fiskesultne børn og unge fra 12-18 årige kunne deltage på årets største fiskecamp: FAK Ugen. Campen afholdes på Aalestrup Naturefterskole og i løbet af ugen kommer deltagerne på masser af fisketure efter mange forskellige arter, og bliver undervist i alt fra grejtilvirkning, beklædning og fluebinding til spinne- og fluekast, og meget mere. Der vil være spændende gæster der holder oplæg, der vil være konkurrencer og der vil være masser af hygge.

 

Skulle du have været på Fiske 4?

Hvis du skulle have været på Fiske 4 i år, så må du meget gerne kontakte os. Send en mail til Marie Brandt på mb@sportsfiskerforbundet.dk

Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller andet.

 
 


Forrige
Forrige

Halvårsstatus på Fremtidens Lystfiskere

Næste
Næste

05: Det handler om fisk og godt kammeratskab – og også lidt om at være modig.